Meatless uit Goes wint de Zeeuwse Pioniersprijs

MIDDELBURG – Meatless uit Goes, producent van plantaardige vleesvervangende vezels voor de voedingsindustrie, heeft de Zeeuwse Pioniersprijs gewonnen. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro, een oorkonde en een kunstwerk van Henk Vierveijzer.

 

Prijswinnaar van de Zeeuwse Pionierspris 2020 Meatless (foto: Mieke Wijnen)

 

De prijs werd zaterdagavond uitgereikt door ondernemer Laurens Simonse. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst van netwerk De Zeeuwse Connectie in de Koorkerk in Middelburg. Meatless levert haar producten aan voedingsproducenten over de hele wereld en daarmee worden vleesproducten minder vet en minder milieubelastend. Ook is het een belangrijke basis voor veel vegetarische voeding.

‘Prachtig voorbeeld van Zeeuwse Pioniersgeest’ 

Aanvankelijk was Meatless producent van vleesproducten. Maar het bedrijf heeft een aantal jaar geleden het roer omgegooid. ,,Jos Hugense met zijn bedrijf is een prachtig voorbeeld van Zeeuwse Pioniersgeest en ondernemerschap”, oordeelt de jury van de Pioniersprijs. ,,Mooi dat de gedurfde ommezwaai (van traditionele vleesproducten-leverancier naar vleesvervangers) nu zijn vruchten afwerpt. Het was eigenlijk oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, dat is lef en ondernemerschap.” Volgens de jury laat Meatless zien dat ‘bedrijven in Zeeland wereldwijd een voortrekkersrol spelen en tegelijk de Zeeuwse basis niet vergeten’.

Publiekswinnaar

De meeste publieksstemmen waren voor kunstproject Zeeuws Meisje #gelijkheid van Rem van den Bosch, dat de hele wereld overgaat. Volgens de jury is het ‘een moderne en kleurrijke versie van het bekende Zeeuwse icoon met een nadrukkelijk positief doel: aandacht vragen voor gelijkheid en respect voor onze medemens en daarover de discussie op gang brengen’.

 

Bron artikel: PZC/Foto: © Mieke Wijnen

Terug naar home