APOC realiseert groeifinanciering via NLInvesteert

Sandra Schrauwen is al enige jaren lid van Business Netwerk Drechtsteden. Inmiddels i de finance professional actief als regiodirecteur bij NLInvesteert, waar interessante projecten mee gerealiseerd worden. Schrauwen haalt als voorbeeld het project APOC Aviation aan.

 

Financieringsregisseur mobiliseert 5 miljoen voor toeleverancier luchtvaart

APOC Aviation blijft op vlieghoogte ondanks crisis

Luchtvaartbedrijven over de gehele wereld gaan door een diep dal. Het FD van 10 juni ’20 schetst een beeld van vele tientallen miljarden dollars verlies en een recordschuld voor de sector.

APOC Avation (APOC) is toeleverancier van luchtvaartmaatschappijen en weet haar omzet op niveau te houden. Slimme timing en scherpe inkoop houden de onderneming in de lucht.

APOC is actief op de aircraft part-out markt; zij koopt vliegtuigen, laat deze demonteren en verkoopt vervolgens de gecertificeerde onderdelen.

Foto: Max Lutje Wooldrik van APOC Aviation en Sandra Schrauwen van NLInvesteert na afloop van de geslaagde financiering.

Moeilijke markt, nieuwe kansen

APOC ervaart dat door de Coronacrisis veel vliegtuigen uit de vaart worden genomen. Dit geeft de onderneming kansen om scherp in te kopen. Onlangs heeft de onderneming in totaal voor ruim 5 miljoen dollar aankopen gedaan waaronder drie vliegtuigmotoren.

De vraag naar onderdelen houdt een zeker niveau. Vliegtuigonderhoud is “kalender- gedreven” en moet ook in deze tijd doorgaan. Daarnaast stellen maatschappijen de aankoop van nieuwe toestellen uit, waardoor de behoefte aan gebruikte onderdelen toeneemt.

Het ondanks de moeilijke omstandigheden toch kunnen aankopen van m.n. de drie motoren is voor APOC van groot belang. De onderneming heeft onlangs een leasedivisie voor motoren en landingsgestellen opgezet. Met de geslaagde aankoop van deze motoren wordt een strategische stap gezet. Juist in crisistijden zijn leasemotoren een oplossing voor luchtvaartmaatschappijen.

Financieren als het moeilijk wordt

Het vinden van een geldverstrekker die in Coronatijd een onderneming in de luchtvaart financiert is niet eenvoudig. Sandra Schrauwen, regiodirecteur West Brabant van NLInvesteert, kreeg het toch voor elkaar.

Deze financieringsregisseur wist met hulp van de onafhankelijke Coöperatie NLInvesteert U.A. 5 miljoen dollar te mobiliseren. Ondernemer Max Lutje Wooldrik: “NLInvesteert heeft meerdere bronnen van funding. Je kan bancair financieren, ze hebben informele investeerders en zelfs een crowdfunding platform. Wat ik het belangrijkste vind, is dat ze ook hele grote tickets aan kunnen en dat is voor een bedrijf als de onze fantastisch. Met hun hulp hebben we dus de deal voor ons leaseplatform kunnen doen. Het begin van een hele goede samenwerking.”

Particuliere investeerders

Acht grote particuliere investeerders brachten het benodigde kapitaal bij elkaar om de aankopen te kunnen doen. Het bestuur van de Coöperatie zegt hierover: “Wij hebben de tijd genomen om APOC goed te leren kennen en de business te doorgronden. Deze diepgaande analyse heeft ons het vertrouwen gegeven dat de investering verantwoord is. Zodoende hebben wij het vermogen om ook anticyclisch ondernemers te helpen.”

Meer weten over de mogelijkheden van NLInvesteert? Neem dan contact op met Sandra via sschrauwen@nlinvesteert.nl

Terug naar home