MAIN Energie: ‘De extreme energiemarkt onder de loep’

‘De oorlog in Oekraïne duurt voort en zorgt al langere tijd voor onzekerheid op de energiemarkt’, aldus Roxanne Willemse van MAIN Energie, lid van Business Netwerk Rijnmond. ‘Als gevolg hiervan zijn zowel de grondstofprijzen, als de elektriciteitsprijzen en de gasprijzen hoog.’

‘Door de ban op Russisch steenkool moet Europa ergens anders inkopen en wanneer de vraag in China lager is, is er meer steenkool beschikbaar voor Europa. Het vijfde sanctiepakket bevat een bepaling dat er geen nieuwe contracten mogen worden gegund aan partijen uit de Russische Federatie. Nederland heeft de capaciteit daarnaast voor Liquid Natural Gas (LNG)-ontvangsten enorm uitgebreid. De EU is nog aan het kijken naar het gezamenlijk inkopen van LNG, om zo niet de onderlinge concurrentie aan te wakkeren’, licht Roxanne Willemse van MAIN Energie toe.

Foto: Roxanne Willemse van MAIN Energie over de extreme energiemarkt

Een andere belangrijke stap om minder tot niet meer onafhankelijk te worden van Russisch gas is door te zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn.  Verder is energie besparen één van de belangrijkste pijlers om los te komen van het Russisch gas. Volgens experts levert een snelle energiebesparing een besparing van 5 miljard kuub op. ‘Maatregelen om energie te besparen zijn bijvoorbeeld het verlagen van de temperatuur en het verlagen van het warmwaterverbruik. In alle rijkskantoren gaat daarom de temperatuur omlaag van 21 naar 19 graden en de overheid roept ook andere bedrijven op om te besparen op verlichting, isolatie en verwarming van hun panden,’ aldus Willemse.

Ook andere apparaten verbruiken soms onnodig energie, omdat ze aan staan wanneer het niet nodig is. Denk aan apparaten die aanstaan buiten kantoortijden of op feestdagen. Met de slimme energiemeters van MAIN beschik je altijd over accurate gegevens, het kastje meet namelijk uiterst nauwkeurig het verbruik. Op die manier kan er snel worden ingegrepen en zijn besparingen direct zichtbaar.  Roxanne Willemse: ‘Met de energiescan krijg je inzicht in waar je kan besparen in jouw organisatie. Energiestromen worden in kaart gebracht en de meeste energiebehoefte apparaten gaan onder de loep. Ook wordt er gekeken naar isolatie en de best passende duurzaamheidsopties worden besproken. Onze slimme energiemeters bieden de mogelijkheid om het energieverbruik makkelijk bij te houden. Dit kan via een analytics tool, een mobiele app en een display. Hiermee kun je gegevens van het energieverbruik analyseren en alle data via één platform bekijken’.

Meer weten? Neem contact op met Roxanne Willemse via R.willemse@mainenergie.nl

 

Terug naar home