ROMAR verlicht expositie in Kasteel Rhoon

Moderne ledverlichting siert de eeuwenoude zolder

ROMAR – partner van Business Netwerk Rijnmond – heeft onlangs de eeuwenoude zolder van Het Kasteel van Rhoon van moderne ledverlichting voorzien. Het Kasteel van Rhoon is een bijzonder Kasteel: gebouwd in 1432 en als één van de weinige monumentale panden in de Randstad overgebleven na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Op de zolder, ook wel ‘klokkenzolder’ genoemd, werd vroeger van alles bewaard. De trap, nu de nooduitgang, was eerder de toegang. De eerste zolder heeft een gevangenis. Ontsnappen was niet mogelijk en het was er berekoud. Ook kon hier de kasteelklok geluid worden. In vroeger tijden hoorden de mensen zo hoe laat het was. Of de Heer van Rhoon liet de klok luiden om de mensen naar het kasteel te roepen voor werk of een vergadering.
Tegenwoordig wordt de zolder (bestaande uit meerdere ruimtes) gebruikt voor voorstellingen en exposities.

Meerdere toepassingen voor de zolder

Stichting Kasteel van Rhoon is de eigenaar van dit pand. Zij heeft als doelstelling het beheer en de instandhouding van het gebouw. Zij benaderde Romar met de vraag om een nieuwe verlichtingsoplossing te integreren voor de expositieruimte op zolder. De verlichting moest ook
ingezet kunnen worden wanneer er een theatervoorstelling plaatsvindt.

 


De bestaande halogeenverlichting had een gelige uitstraling. Hiernaast gaf het veel warmte af aan de ruimte. Naast het ‘warmte-issue’ had deze verlichting veel onderhoud nodig, wat lastig is in een oud pand met hoge plafonds.

Romar heeft samen met de conservator middels een demonstratie gekeken naar de juiste verlichtingsoplossing. Hier is getoetst op lichtkleur, kwaliteit en intensiteit. Romar heeft een faserail geadviseerd waardoor het onderhoud vergemakkelijkt wordt, en de spots eenvoudig verplaatst kunnen worden bij een nieuwe expositie.

De spots zijn apart dimbaar zodat de verlichting per kunstwerk afgestemd kan worden. Er is gebruik gemaakt van de bestaande bekabeling. Dit was extra besparend voor de Stichting.

 

ROMAR LED’S DESIGN EXPERIENCE

Ebweg 32-34

2991 LT Barendrecht

T 0031 (0) 180 647 451

F 0031 (0) 180 647 706

Mail: sales@romarled.com

K.v.K. Rotterdam 24383118

 

 

Terug naar home