Advies en tips Nouveau Consultancy over modernisering Ziektewet

Naar aanleiding van de presentatie van Olympia Uitzendbureau deelt ook Nouveau Consultancy in aanvulling hierop kennis en tips over de verandering van de wetgeving op het gebied van de modernisering van de Ziektewet. 

Eigenaresse Barbara Stoopman – ook aanwezig tijdens de Winterlunch 2014 – licht nader toe:”  Er zijn reële besparingsmogelijkheden met de nieuwe Ziektewet. Werkgevers hebben het momenteel niet gemakkelijk. De modernisering van de Ziektewet kan de werkgever voor één zieke werknemer tot € 400.000,- kosten. De omslag van een verzorgingsstaat naar een ‘participatiesamenleving’ wordt, als het om de kosten gaat, voor een groot deel bij de werkgever neergelegd. De spelregels worden in het nadeel van de werkgever aangepast.”

Stoopman vervolgt:” Ook hierin heeft het nadeel een voordeel. Er is nu aandacht voor de Ziektewetkosten die automatisch door het UWV aan de werkgever worden belast. Nouveau Consultancy inventariseert samen met de werkgever de kosten en de risico’s en komt met reële besparingsmogelijkheden. Nouveau Consultancy werkt samen met ADXpert-Arbeidskundig Expertisecentrum (www.adxpert.nl) uit Ridderkerk. Deze samenwerking resulteert bij organisaties tot fors lagere ZW-premies. Er is zelfs sprake van teruggave van eerder teveel betaalde werkgeverspremies!”

Rol Nouveau Consultancy

Nouveau Consultancy inventariseert samen met de werkgever de kosten en de risico’s en komt met reële besparingsmogelijkheden. Nouveau Consultancy werkt samen met ADXpert-Arbeidskundig Expertisecentrum uit Ridderkerk. Deze samenwerking resulteert bij organisaties tot fors lagere ZW-premies. Er is zelfs sprake van teruggave van eerder teveel betaalde werkgeverspremies. 

Vanaf 1 januari 2013 is de “Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters” ingetreden en zijn werkgevers individueel verantwoordelijk voor de Ziektewet en WGA flex instroom. Dit is de populatie van werknemers die ziek uit dienst zijn getreden en de Ziektewet en daarna de WGA zijn ingestroomd. Door de Wet BeZaVa? worden werkgevers financieel verantwoordelijk voor werknemers die ziek uit dienst gaan tijdens proeftijd, na afloop van een tijdelijk contract of ontslag. Dit kan 12 jaar financiële schade opleveren voor de werkgever. Dit kost een werkgever al snel € 250.000,-. Door nu te anticiperen, beperken werkgevers straks de schadelast en kosten.

Vanaf 01-01-2014 betalen werkgevers 3 premies, te weten:

1. Gedifferentieerde WGA flex premie
2. Gedifferentieerde Ziektewet premie
3. Gedifferentieerde WGA vast premie ( tenzij u dit risico privaat heeft verzekerd )

Met de invoering van de Wet BeZaVa worden zowel de werkgever als de werknemer meer geprikkeld om langdurige arbeidsongeschiktheid bij werknemers met een tijdelijk dienstverband of vast dienstverband te voorkomen (dit gaat dus verder dan alleen een aanpassing in de Ziektewet ). De wetgever wil bereiken dat de instroom in de WGA vanuit de Ziektewet wordt verminderd. Het belangrijkste middel daarvoor is een individuele werkgeversprikkel. Vanaf 2014 betalen werkgevers voor de individuele schade (principe: “vervuiler betaalt”) middels premie differentiatie. Werkgevers hebben nu geen grip op de kosten van de gevolgen van instroom van werknemers in de Ziektewet of WGA, die (ziek) uit dienst zijn getreden. Het UWV is verantwoordelijk voor de re-integratie van (ex) werknemers met een ziektewetuitkering, maar schieten hierin te kort. Dit is onder meer af te leiden uit de stijging van de instroom van deze groep in de WGA. Deze instroom in de WGA flex bedraagt 55 % vanuit de groep van flex medewerkers ( medewerkers met een tijdelijk contract ). Kortgezegd komt het er op neer dat de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid in het geval van een tijdelijk dienstverband vele malen groter is dan wanneer een medewerker een vast dienstverband heeft.

Heeft u vragen en/of opmerkingen, neemt u dan contact op met Nouveau Consultancy

Bedrijfsgegevens:

Nouveau Consultancy
T.a.v. mevrouw Barbara Stoopman
Bijdorp Oost 5
2992 LA Barendrecht

tel. 0180-820264
E-mail: barbara@nouveauconsultancy.nl
Website: www.nouveauconsultancy.nl

Terug naar home