Maasvlakte 2 op 22 mei open met feestelijke vlootschouw

Woensdag 22 mei vindt de officiële opening van Rotterdams nieuwste en modernste haven plaats. Het publiek is tussen 13.00 en 16.00 uur van harte uitgenodigd bij dit bijzondere moment.
Een kleine vloot van klassieke zeilschepen vaart als eerste de nieuwe havens van Maasvlakte 2 binnen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verzorgt de openingshandeling. Vanuit een 20 meter hoog reuzenrad op de kade of vanaf de tribune is de feestelijke opening van Maasvlakte 2 voor het publiek goed te volgen. Een ritje met het reuzenrad is gratis. Iedereen met de naam Amalia, Alexia, Ariane of Margriet maakt bovendien kans op een VIP behandeling en een vaartocht te midden van de klassieke zeilschepen.

De opening zelf beleven

 De kade aan het Yangtekanaal achter FutureLand is voor deze gelegenheid feestelijk ingericht. Zo is er een reuzenrad van 20 meter hoog, dat is precies even hoog als het Yangtzekanaal diep is. Mede vanwege deze diepte kunnen de allergrootste containerschepen straks 24 uur per dag terecht op Maasvlakte 2. Vanaf de kade hebben bezoekers op 22 mei een prachtig uitzicht op de kleine vlootschouw van klassieke zeilschepen die rond 15:00 uur, via het Yangtzekanaal, de nieuwe havens van Maasvlakte 2 binnenvaren. Van 14:30 tot 16:00 uur doen voorlichters van FutureLand live verslag aan bezoekers die plaats kunnen nemen op de tribune aan de kade langs het Yangtzekanaal. Presentator Sebastiaan Labrie begeleidt de openingshandeling van Minister Schultz van Haegen. Toegang tot het terrein en een rit met het reuzenrad zijn gratis.

Programma

 13:00 – 17:00 uur Gratis rit in het reuzenrad aan de kade van het Yangtzekanaal
14:30 – 16:00 uur Live verslag van de opening door onze voorlichters bij tribunes
op de kade. Vol = vol!
15:00 uur Aankomst klassieke schepen op het Yangtzekanaal


Prinses voor één dag
Naamgenoten van Amalia, Alexia, Ariane of Margriet maken kans op een Maasvlakte 2 VIP behandeling in FutureLand op 22 mei. De gelukkige ‘prinsesjes’ met één van de namen van de nieuwe havens op Maasvlakte 2 krijgen een lunch, rondleiding door FutureLand en een rondvaart met de FutureLand Ferry. Samen met een vriend of vriendin sluiten deze VIP’s aan in de kleine vloot van klassieke schepen. Inschrijven voor deze speciale Maasvlakte 2 ‘Prinses voor één dag’ actie kan via de internetsite (let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en aan deelname zijn voorwaarden verbonden).

Ruimte voor creativiteit

De kleine vloot van klassieke schepen levert een indrukwekkend beeld op dat wordt vastgelegd door een selecte groep amateurtekenaars, -schilders en- fotografen van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Alle gemaakte werken worden in het najaar van 2013 in het Maritiem museum geëxposeerd waar een deskundige jury 30 werken nomineert die in 2014 in Futureland worden tentoongesteld. Uit deze werken worden vijf winnaars gekozen.

Parkeren

Het terrein aan het Yangtzekanaal bereikt u via een pendeldienst die deze dag personen vervoert tussen de verschillende parkeerterreinen en het evenementterrein. Houd de route richting FutureLand aan, aanwijzingen ter plekke leiden u de weg.

Over Maasvlakte 2
De groeimogelijkheden in de haven van Rotterdam leken een eindpunt te bereiken omdat er geen meer ruimte was voor grote nieuwe bedrijfsvestigingen. Nieuw land winnen uit zee geeft Europa ’s grootste haven nu nieuw perspectief. Tussen 2008 en 2013 is Maasvlakte 2 aangelegd, met maximaal 1000 hectare groeiruimte voor de toekomst. Klaar voor de allergrootste schepen, klaar voor de modernste (bio-)chemische) industrie en vanzelfsprekend: zo duurzaam mogelijk. Dat bewijzen ook de bedrijven die zich nu al vestigen op Maasvlakte 2. Containerterminaloperators RWG en APMT bouwen er de meest efficiënte en duurzame overslagterreinen ter wereld. Eind 2014 worden deze containerterminals operationeel. Het nieuwe havengebied is vanaf 22 mei zowel over land als over water bereikbaar. Het Havenbedrijf is het komende jaar nog druk bezig om de infrastructuur op de grens van de huidige Maasvlakte en Maasvlakte 2 goed op elkaar aan te sluiten.

Hollands Glorie
 De aanleg van Maasvlakte 2 is een stukje Hollands Glorie. De twee grote Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord hebben in korte tijd dit nieuwe land aangelegd. Met dit nieuwe gebied kan de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven naar verwachting zeker de komende 20 tot 25 jaar blijven groeien. Dat is goed voor de internationale handel, voor de positie van Rotterdam als poort van Europa en voor de werkgelegenheid.

Over FutureLand

In de aanloop naar 22 mei met eigen ogen alles te weten komen over Maasvlakte 2? In informatiecentrum FutureLand beleef je de haven van de toekomst. FutureLand staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt uitzicht op Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Sinds de opening in mei 2009 ontving FutureLand al meer dan 480.000 bezoekers. Onlangs werd FutureLand door de ANWB uitgeroepen tot één van de vijf meest innovatieve uitjes van 2013. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de internetsite. 

Adres FutureLand:
 
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam 
Havennummer 8213.
Bron: Havenbedrijf Rotterdam N.V.
Terug naar home