Onderzoek Securitas: MKB moet zich beter voorbereiden op noodsituaties

Een groot gedeelte van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf organiseert nooit een ontruimingsoefening. Dit terwijl werkgevers wettelijk verplicht zijn dergelijke maatregelen te treffen ter voorbereiding op gevaarlijke situaties. Met een goede voorbereiding kunnen ondernemers een noodsituatie beperken of zelfs voorkomen.

Voorbereiding op noodsituatie wettelijk verplicht

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om maatregelen te treffen voor eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie van werknemers bij gevaar. Het organiseren van een ontruimingsoefening is één van die maatregelen. Twee derde van alle organisaties doet dit dan ook minimaal eens per jaar, maar grote bedrijven (78%) doen dit veel vaker dan MKB-ers (46%). Dat blijkt uit een onderzoek van Securitas, partner van MeerBusiness Rotterdam-Rijnmond,  onder 800 respondenten in het bedrijfsleven.
Jos van de Bor, Security & Safety Consultant bij Securitas: ‘Uitgaande van het feit dat grote organisaties nu eenmaal meer ruimte en budget hebben voor veiligheid, is het verschil tussen het MKB en grote bedrijven wel te verklaren. Maar 38 procent van de MKB-bedrijven heeft nog nooit een ontruimingsoefening gedaan. Dat is extreem veel, zeker tegenover 7 procent van de grote organisaties. Je kunt nog zoveel investeren in een alarm- en beveiligingsinstallatie, wanneer je niet test of en hoe deze werkt, kan het effect compleet teniet worden gedaan.
’In vijf stappen naar een goede voorbereiding

Van de Bor benadrukt dat veiligheidszorg onderdeel is van het kwaliteitsbeleid: ‘Organisaties zijn verplicht zorg te dragen voor de bescherming van hun mensen, middelen en activiteiten. Daarnaast draagt een goede veiligheid bij aan de continuïteit van bedrijfsprocessen, een goede reputatie en bescherming van belangen en investeringen.’ Met onderstaande vijf stappen kan een organisatie zich voorbereiden op noodsituaties:Breng de risico’s in kaart.Bepaal op basis van de risico’s het aantal BHV’ers.Zorg voor de nodige veiligheidsvoorzieningen, zoals blusmiddelen, EHBO-koffers en een alarmsysteem.Zet de procedure in geval van een noodsituatie op papier en breng medewerkers hiervan op de hoogte.Test de procedure en systemen regelmatig.
Contactgegevens Securitas:

Driemanssteeweg 240

3084 CB Rotterdam
T: + 31 (0)10-2856100
www.securitas.nl
Contactpersoon: Henk Vos
Bron: www.securitas.com  
Terug naar home