Gratis: 5 fiscale eindejaarstips Hoornwijck Groep!

‘Succesvol ondernemen. Dat is waar wij in geloven. Iedere ondernemer met passie voor zijn onderneming kan gelukkig en financieel gezond ondernemen. Door hun te helpen om doelen te bereiken, de administratie leuker, praktischer en toegankelijker te maken, kunnen we samen succesvol ondernemen’, aldus Leo van den Nouweland en Ronald Bakker, twee van de vennoten van de Hoornwijck Groep uit Rijswijk.

Toch kijkt de Hoornwijck Groep – partner van Business Netwerk Haaglanden – terug op een bewogen jaar waarin veel ondernemers weer harde klappen hebben moeten verwerken. Leo van den Nouweland: ‘Gelukkig is de economie weer aardig opgekrabbeld en kunnen de meeste ondernemers weer een redelijke omzet draaien. Inmiddels is de lockdown weer een feit, dus in 2022 zullen we zeker nog te maken krijgen met (de gevolgen van) de Coronacrisis’.

Op de valreep geeft de Hoornwijckgroep nog 5 fiscale eindejaarstips:

  1. Gebruik de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling

De vrije ruimte in de werkkostenregeling bedraagt vanwege corona dit jaar 3% tot een loonsom van € 400.000 en 1,18% over het bedrag daarboven. Het percentage tot een loonsom van € 400.000 wordt in 2022 verlaagd tot 1,7%. Gebruik de vrije ruimte dus zo mogelijk nog dit jaar, want ongebruikte vrije ruimte kunt u niet doorschuiven naar 2022.

  1. Optimaliseer uw investeringsaftrek

Als u dit jaar meer dan € 2.400 investeert, heeft u mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrek op de winst. De aftrek loopt af naarmate u meer investeert. Overweeg daarom investeringen op het eind van dit jaar uit te stellen, als u daarmee in 2021 en 2022 een hogere KIA krijgt.

  1. Gebruik de verruimde schenkvrijstelling

Vanwege corona zijn de vrijstellingen in de schenkbelasting alleen dit jaar met € 1.000 verhoogd. Voor schenkingen aan kinderen bedraagt de vrijstelling nu € 6.604, voor schenkingen aan kleinkinderen en overige derden € 3.244. Het kan voordelig zijn deze extra ruimte te gebruiken.

  1. Neem kostenvergoedingen onder de loep

De goedkeuring voor het ongewijzigd laten doorlopen bij thuiswerken van de vaste reiskostenvergoeding komt per 31 december 2021 te vervallen. Daarnaast komt er de mogelijkheid voor een onbelaste vergoeding van 2 euro per thuisgewerkte dag. Vanwege gewijzigde omstandigheden is het mogelijk noodzakelijk de vaste kostenvergoeding opnieuw te onderbouwen

Kortom, neem de (vaste) vergoedingen onder de loep en optimaliseer waar mogelijk.

 Bereid je voor op de peildatum in box 3

Je privévermogen wordt belast in box 3. De peildatum is 1 januari van elk jaar. Zorg daarom dat je vóór 1 januari niet te veel liquiditeiten opneemt uit jouw eenmanszaak. Je betaalt, afhankelijk van de omvang van jouw vermogen, in 2022 namelijk tot maximaal 1,71% aan belasting over de opgenomen liquiditeiten. Of stort juist liquiditeiten in je BV of in je eenmanszaak of samenwerkingsverband om het vermogen in box 3 te verlagen.

Hoornwijck Groep V.O.F.
Park Hoornwijck 2
2289 CZ RIJSWIJK

088-3198080
info@hoornwijckgroep.nl

 

Terug naar home